Miruna w cieście żytnim

0 (0 ocen)

Troszkę odmiany od zwykłych panierowanych filetów rybnych.

Składniki:

  • 700g filetów z miruny
    3-4 łyżki musztardy
    2 łyżeczki tymianku
    sok z jednej cytryny
    sól, pieprz
    350ml kefiru
    250ml mąki żytniej razowej
    dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Miruna w cieście żytnim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z miruny oczyszczamy i osuszamy. W razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki.
    W misce rozprowadzamy musztardę z sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gotową marynatą nacieramy rybę, odstawiamy na 30-60 minut w chłodne miejsce.
  • 2. Kefir mieszamy z mąką żytnią tak by nie było grudek. Lekko solimy. Gdyby ciasto było za gęste, można dodać jeszcze kefiru.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Każdy filet moczymy w cieście, tak by był dokładnie nim pokryty, jednak z drugiej strony - dobrze by nie była to zbyt gruba warstwa ciasta.
    Filety smażymy na złoto z każdej strony. Na końcu osuszamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Porady

Uwaga: ważne aby filety były jak najmocniej odsączone z wody, ponieważ ciasto się wtedy lepiej klei. Do tego, gdyby ryba była zbyt "wodnista", podczas smażenia mogłaby rozmiękczyć nieapetycznie ciasto. Uwaga 2: zamiast miruny możemy użyć np. morszczuka lub mintaja.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia Miruna Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować