Moja Panna Cotta

0 (0 ocen)

  • 20 min

Delikatny, rozpływający się w ustach deser, idealny na romantyczny wieczór we dwoje.

  • 20 min

Składniki:

  • 250 ml śmietanki 30%
    250 ml mleka
    2 łyżeczki żelatyny
    ok. 7 dag cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżki pina colady (lub innego mlecznego alkoholu)
    5-6 truskawek, cukier puder, sok z cytryny

Moja panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Do rondelka wlać śmietankę i mleko, wsypać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukry się rozpuszczą. Dodać alkohol, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać namoczoną żelatynę, wymieszać, aż się dobrze rozpuści. Krem wlać do małych filiżanek wypłukanych wcześniej wodą, schłodzić i wstawić do lodówki na ok. 4-5 godzin.
  • 2. Mus: Truskawki opłukać pod bieżącą wodą, obrać z szypułek, zmiksować z łyżeczką cukru pudru i kilkoma kroplami soku z cytryny.
    Deser wyłożyć na talerzyki i polać musem. Można również posypać go wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi.

Porady

Żeby deser łatwo wyłożyć z filiżanek warto chwilę ogrzać je nad garnkiem z gorącą wodą, wyjdą bez problemu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy