Delikatny, rozpływający się w ustach deser, idealny na romantyczny wieczór we dwoje.
20 min
Składniki:
250 ml śmietanki 30%
250 ml mleka
2 łyżeczki żelatyny
ok. 7 dag cukru
cukier waniliowy
2 łyżki pina colady (lub innego mlecznego alkoholu)
5-6 truskawek, cukier puder, sok z cytryny
Moja panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Do rondelka wlać śmietankę i mleko, wsypać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukry się rozpuszczą. Dodać alkohol, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać namoczoną żelatynę, wymieszać, aż się dobrze rozpuści. Krem wlać do małych filiżanek wypłukanych wcześniej wodą, schłodzić i wstawić do lodówki na ok. 4-5 godzin.
2.Mus: Truskawki opłukać pod bieżącą wodą, obrać z szypułek, zmiksować z łyżeczką cukru pudru i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Deser wyłożyć na talerzyki i polać musem. Można również posypać go wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi.
Porady
Żeby deser łatwo wyłożyć z filiżanek warto chwilę ogrzać je nad garnkiem z gorącą wodą, wyjdą bez problemu.
Komentarze