Moje kartacze mazurskie w dwóch wersjach:w rosole oraz okraszone skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.farsz :mięso kroję na kilka kawałków które gotuję ok 30minut w wodzie osolonej i przyprawionej listkiem i zielem angielskim,nastepnie kroje mięsko w bardzo drobną koseczkę ,cebulę lekko szklę na masełku i dodaję do mięska ,solę ,pieprzę i gotowe.
2.ciasto :1,5kg ziemniaków gotuję i po wystudzeniu przeciskam przez praskę do ziemniaków lub ucieram
3.Resztę ziemniaków scieramy w maszynie do tarcia ziemniaków lub na tarce,następnie wyciskamy je ,ja mam do tego celu specjalna pieluszkę tetrową ,wyciskamy nie za mocno
4.ziemniaki wyciśnięte i gotowane łączymy dokładnie ,lekko solimy
5.z ciasta ziemniaczanego formuję pyzy które nadziewam mięskiem 1duża łyżka.
6.zagotowuję wodę w dużym garnku,w mniejszym garnku zagotowuję rosół w którym gotowało się mięso ,gdy za mało rosołu to można uzupełnić wodą
7.wrzucam pyzy do gotującej i osolonej wody w dużym garnku,gdy wypłyną na wierzch to część obgotowanych pyz przekładam do garnka z zagotowanym rosołem gdzie dogotuja sie sobie ,ja gotuje w rosołku 10pyz.moje dzieci lubią tą wersję jest lżejsza ,rosołek należy doprawić solą,listkiem i zielem ,na talerzu posypać zielona pietruszką ..
8.resztę pyz gotuję w dużym garnku które podaję okraszone skwarkami,do tego sezonowa surówka......SMACZNEGO!!
Porady
dobra rada :farsz lubie przyrządzić dzień wcześnie ,wtedy skracamy sobie czas pracy w dniu następnym...
Komentarze