Morszczuk w migdałach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morszczuka osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą, pieprzem i odstawić w chłodne miejsce.
2.Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wbić jajko i żółtko, przyprawy. Wymieszać i wlewać po trochę mleko. Ilość mleka zależy od sypkości ziemniaków. Konsystencja powinna być taka, żeby można było przecisnąć przez rękaw cukierniczy z końcówką dużej gwiazdy. Wyciskać rozetki, które muszą zachować swój kształt. Rozgrzać piekarnik do 200*C i zapiekać przez 15-20min.
3.Rybę moczyć w rozmąconym jajku i obtaczać w płatkach migdałów dobrze dociskając do ryby. Smażyć z dwóch stron, aż migdały się ładnie przyrumienią. Podawać z ziemniakami księżnej. Dodatkowo można przygotować sos śmietankowy. Smacznego!
Komentarze