Moskalik w śmietanie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moskaliki muszą obowiązkowo pojawić się na świątecznym stole :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg moskalików
    2 średnie białe cebule
    2 średnie czerwone cebule
    pęczek szczypiorku
    0,5 litra śmietany 12 %
    ocet winny
    sól
    pieprz
    ocet winny
    cukier

Moskalik w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy, siekamy w drobną kostkę. Szczypiorek płuczemy, odsączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody, drobno siekamy, Śmietanę doprawiamy do smaku octem winnym, cukrem, solą i pieprzem.
  • 2. Warstwę moskalików układamy w szerokim naczyniu o wysokości kilku centymetrów, polewamy doprawioną śmietaną, posypujemy posiekaną cebulą i szczypiorkiem. Układamy kolejną warstwę śledzi, którą również zalewamy śmietaną i posypujemy szczypiorkiem oraz cebulą, Podajemy schłodzone.

Porady

Śledzie możemy także polać śmietaną i posypać cebulą oraz szczypiorkiem bezpośrednio na talerzykach.

Komentarze

Podobne przepisy