Moskiewski rassolnik

0 (0 ocen)

W oryginalnym przepisie wywar gotuje się na nerkach wieprzowych ja użyłam nerek sarny, gdyż mają delikatniejszy smak.

Składniki:

  • kilka nerek z sarny, można użyć tak jak w oryginalnym przepisie wieprzowych około 400 g
    2 łyżki masła
    2 cebule
    por
    3 ząbki czosnku
    5 kiszonych ogórków
    pół selera
    korzeń pietruszki
    marchewka
    2 ziemniaki
    2 l wywaru mięsnego u mnie rosół, z żeber sarny
    sól
    pieprz
    kwas spod ogórków
    koperek
    natka pietruszki
    gałązka lubczyku
    opcjonalnie chili jeśli lubicie pikantne zupy
    opcjonalnie śmietana do podprawienia jeśli lubicie zabielane zupy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Moskiewski rassolnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nerki oczyszczamy z błon i wewnętrznych kanalików. Kroimy w plasterki.
  • 2. Na rozgrzanym maśle szklimy pokrojone na talarki cebulę i pora, chili oraz czosnek. Dodajemy pokrojone nerki. Chwilę dusimy. Dodajemy starte lub pokrojone w kostkę warzywa. Wlewamy wywar. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.
  • 3. Doprawiamy zupę sokiem z ogórków, solą i pieprzem, podprawiamy śmietaną. Posypujemy zieleniną.

Porady

Jeśli używamy wieprzowych nerek to proponuję je obgotować we wrzątku, odlać wodę. Gotować w świeżej wodzie do miękkości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować