Motyl na bagietce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bagietkę smarujemy serkiem dość grubo,kładziemy na talerzyku.
Z papryki wycinamy 2 czułki oraz 8 małych kwadracików o boku 0,5 cm,oliwkę tniemy na 6 plasterków,po jednym nadziewamy na czułki.
Salami nadziewamy na wykałaczki,wkładając patyczek od spodu,gdy przekłujemy się przez mięso nadziewamy kwadracik papryki ,i tak samo po drugiej stronie,wychodzi 2 kwadraciki na plasterek.Jest to dekoracja ,a jednocześnie nie widać patyczków.Tak robimy z 4 plastrami,a piąty zwijamy ciasno w rurkę,którą dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem.
Układamy skrzydła motyla na bagietce na środku korpus ,dodajemy czułki,nabijając je na końce wykałaczki.Na koniec dekorujemy skrzydełka oliwkami i motyl gotowy .
Porady
Zamiast salami można użyć szynki konserwowej .
Przed zjedzeniem pamiętajmy o wyjęciu wykałaczek.
Komentarze