Mozaikowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO I
1.Białka ubić na sztywno,nie przerywając miksowania, stopniowo wsypywać
cukier. Ubijać , aż cukier się rozpuści.
2.Gdy cukier się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumieniem
wlewać olej i ocet.
3.Na koniec, mieszając ciasto łyżką, dodawać przesianą mąkę z proszkiem
do pieczenia.
2.CIASTO II
1.Żółtka i całe jajka ubić do białości
2.Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej.
3.Delikatnie mieszając łyżką, stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kisiel.
4.Przygotowane ciasta, wlewać na przemian na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 24 x 36.
5.Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni po przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
3.MUS GRUSZKOWY
1 Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i włożyć do garnka.
2 Wiać wodę, dodać margarynę, wymieszać i dusić do miękkości.
3 Na koniec wyłączyć ogień, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.Masę odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.
4.Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 500 ml. wody, odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia
5.Pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w plasterki.
6.Ciasto sękaczowe pokroić według uznania.
7.KREM KARPATKA
Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać zawartość torebki i miksować na najwyższych obrotach przez 3 minuty.Podzielić na dwie części.
8.POLEWA
Wszystkie składniki polewy, włożyć do rondelka i cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia.
9.UKŁADANIE WARSTW CIASTA
1 Pierwszy blat ciasta
2 Mus gruszkowy
3 Połowa masy
4 Ciasto sękaczowe
5 Druga połowa masy
6 Pomarańcze
7 Galaretka pomarańczowa
8 Drugi blat ciasta
9 Polewa
10 Całość schłodzić
Porady
Ciasto sękaczowe możemy zastąpić ciastkami delicje o dowolnym smaku.
Komentarze