Młoda kapusta z kiełbasą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy przychodzą do mnie córka z zięciem, przygotowuję dla nich coś smacznego.

Składniki:

  • ● 4 kiełbasy śląskie
    ● 1 kg młodej białej kapusty
    ● 200 ml bulionu (może być z kostki)
    ● ok. 100 ml śmietany 18-proc.
    ● cebula
    ● 2 łyżki oleju
    ● 2 łyżki masła
    ● sok i starta skórka z 1/2 cytryny
    ● 2 łyżki posiekanego koperku
    ● sól, pieprz

Młoda kapusta z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdą kiełbasę głęboko
    nacinamy z jednej strony
    i zwijamy w pętko. Następnie
    smażymy na
    rozgrzanym oleju.
  • Młoda kapusta z kiełbasą 2. Z kapusty usuwamy
    zewnętrzne liście.
    Główkę kroimy
    w ćwiartki
    i szatkujemy.
  • 3. Cebulę obieramy,
    drobno kroimy
    i szklimy na maśle.
    Dodajemy kapustę i bulion. Dusimy ok. 10 minut.
    Dodajemy śmietanę, sok i startą
    skórkę z cytryny. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Gotujemy
    jeszcze ok. 5 minut.
  • 4. Kapustę wykładamy na talerz.
    Posypujemy koperkiem.
    Wokół układamy kiełbaski.

Porady

Do kapusty można też dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Komentarze

Podobne przepisy