Gdy przychodzą do mnie córka z zięciem, przygotowuję dla nich coś smacznego.
Składniki:
● 4 kiełbasy śląskie
● 1 kg młodej białej kapusty
● 200 ml bulionu (może być z kostki)
● ok. 100 ml śmietany 18-proc.
● cebula
● 2 łyżki oleju
● 2 łyżki masła
● sok i starta skórka z 1/2 cytryny
● 2 łyżki posiekanego koperku
● sól, pieprz
Młoda kapusta z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą kiełbasę głęboko
nacinamy z jednej strony
i zwijamy w pętko. Następnie
smażymy na
rozgrzanym oleju.
2.Z kapusty usuwamy
zewnętrzne liście.
Główkę kroimy
w ćwiartki
i szatkujemy.
3.Cebulę obieramy,
drobno kroimy
i szklimy na maśle.
Dodajemy kapustę i bulion. Dusimy ok. 10 minut.
Dodajemy śmietanę, sok i startą
skórkę z cytryny. Doprawiamy
solą i pieprzem. Gotujemy
jeszcze ok. 5 minut.
4.Kapustę wykładamy na talerz.
Posypujemy koperkiem.
Wokół układamy kiełbaski.
Porady
Do kapusty można też dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego.
Komentarze