Mrożony tort bezowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do białek dodać szczyptę soli, ubijać. Następnie stopniowo dodawać cukier, na końcu mąkę ziemniaczaną. Długo ubijać do uzyskania gęstej konsystencji i błyszczącego koloru. Na papierze do pieczenia narysować 4 okręgi o średnicy 32 cm. Masę bezową nałożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nią okręgi. Można piec wszystkie bezy za jednym razem w piekarniku, tylko trzeba pamiętać o przekładaniu ich. Czas suszenia przedłuży się wtedy. Piec ok. 90 minut w 120 - 140 stopniach.
2.Do garnka dać masło, cukier, sok i skórkę z cytryny. Podgrzewać mieszając aż masa będzie gładka. W miseczce ubić jajka. Do jajek wlać ciepłą masę cytrynową (nie gorącą). Przelać z powrotem do garnka. Podgrzewać, gotować ok. 1 min. Schłodzić masę. Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą cytrynową.
3.Trzy blaty bezowe przełożyć masa cytrynową. Czwarty blat pokruszyć na górę tortu jako dekorację. Włożyć do zamrażalnika na minimum 12 godzin. Po12 godzinach można wyjąć tort bezpośrednio do spożycia. Jeśli będziemy go trzymać dłużej to musimy go wyjąć ok. 40 minut przed podaniem.
Komentarze