Muffiny cytrynowe na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytrynę bardzo dokładnie umyć i sparzyć wrzącą wodą. Otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
2.Przygotować dwie miseczki. W jednej umieścić mąkę przesianą razem z sodą i proszkiem do pieczenia.
3.Do drugiej miseczki wybić jajko, roztrzepać je z cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem cytrynowym. Do roztrzepanego jajka dodać olej, kefir, skórkę i sok z cytryny, dosypać przygotowane wcześniej suche składniki i krótko wymieszać, tak żeby tylko się połączyły. Ciasto nie powinno być zupełnie gładkie.
4.Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami, napełnić je ciastem do około 2/3 wysokości.
5.Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (do suchego patyczka).
6.Wystudzić na kratce kuchennej. Po wystudzeniu ozdobić lukrem, kandyzowaną skórką i perełkami cukrowymi.
Komentarze