Muffiny jagodowe z płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagody opłukałam i dokładnie osączyłam na sicie.
W jednej misce roztrzepałam jogurt z jajkami, olejem i sokiem z cytryny.
2.Do drugiej miski przesiałam mąkę, wsypałam pozostałe składniki suche, wymieszałam.
3.Do składników suchych wlałam składniki mokre i szybko zamieszałam, tylko do połączenia składników, ciasto nie musi, a nawet nie powinno być gładkie.
4.Połowę osączonych jagód wymieszałam z łyżką mąki, dodałam do ciasta i delikatnie przemieszałam.
5.Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem.
Foremkę na muffiny wyłożyłam częściowo papilotkami, częściowo silikonowymi foremkami – polecam jednak silikonowe.
Ciasto rozłożyłam po równo do foremek, wierzch posypałam trzcinowym cukrem, pozostałymi jagodami i płatkami migdałowymi.
6.Piekłam 15-20 minut do zrumienienia i suchego patyczka.
Komentarze