Muffiny kawowe najeżone bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy foremki na muffiny i blachę do pieczenia.Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą, zostawiając po kilka rodzynek, kostek czekolady i orzechów do dekoracji. Mąkę, proszek, cynamon najlepiej przesiać przez sitko (nada to więcej pulchności ciastu).
2.Masło rozpuszczamy w rondlu i dodajemy mleko. Zagotowujemy i chłodzimy.
3.Łączymy składniki suche z masą mokrą.
4.Wypełniamy każdą foremkę do muffin do 3/4 jej wysokości. Uzupełniamy wierzch każdej o kilka kawałków odłożonej czekolady, orzechów i rodzynek (lekko wciskamy w ciasto).
5.Nagrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy ok 25min. Wierzch muffin powinien być spieczony delikatnie, natomiast wnętrze lekko wilgotne. Z podanej porcji wyszło 18 muffinek.
Komentarze