Muffinki "choinki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki suche tj. mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i ziarna wanilii, mieszamy razem w dużej misce. W osobnym naczyniu łączymy składniki mokre - jajka, olej i jogurt naturalny.
Zawartość obydwu misek mieszamy ze sobą przy pomocy łyżki. Ciasto nie musi być gładkie, może mieć grudki.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami, a do każdej z nich nakładamy wcześniej przygotowane ciasto do około 3/4 wysokości.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż muffinki się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
2.Mascarpone, kremówkę, barwnik i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywną masę. Gotową masę nakładamy do szprycy i dekorujemy na kształt choinki (użyłam końcówki cukierniczej Wilton M1). Na samą górę dajemy śnieżynkę, a krem posypujemy cukrowymi perełkami.
Porady
Po wykonaniu muffinki należy schłodzić w lodówce i wyjąć przed podaniem.
Komentarze