Muffinki orzechowo-cynamonowe z Fantą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Muffinki z orzechami włoskimi i cynamonem z delikatnym posmakiem pomarańczowej Fanty polane pomarańczowym lukrem i posypane skórką pomarańczową :)

  • 30 min

Składniki:

  • Muffinki:
    2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki cynamonu
    75 g orzechów włoskich
    3/4 szklanki brązowego cukru
    1 jajko
    125 g masła
    100 ml jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki Fanty pomarańczowej
    Wierzch:
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka Fanty pomarańczowej
    skórka starta z 1 pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki orzechowo-cynamonowe z fantą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednaj misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i posiekane drobno orzechy. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i ubijamy je z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy jogurt, Fantę i mieszamy (nie wymiesza się dokładnie, ale nie należy się tym przejmować). Do płynnych składników dodajemy suche i dokładnie miksujemy - ciasto wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej łyżce masy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Upieczone muffinki studzimy.
  • 2. Pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej cienką warstwę skórki. Cukier puder ucieramy na gładko z 1 łyżką Fanty (w razie potrzeby można dolać odrobinę). Muffinki polewamy pomarańczowym lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jogurt Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować