Muffinki szpinakowe z kremem bananowym i jagodami

0 (0 ocen)

Szybkie w przygotowaniu muffinki z dodatkiem szpinaku,, o niesamowitym, pięknym, zielonym kolorze ucieszą nie tylko oko, ale i podniebienie. W wersji bez kremu- do przygotowania w 10 minut :)

Składniki:

  • Na 12 sztuk:

    180g mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do piecze
    80g cukru
    1/3 łyżeczki soli
    100g liści szpinaku
    70ml oleju rzepakowego
    30ml mleka
    1 jajko
    1 banan

    Krem:
    150ml śmietanki 30%
    1 serek mascarpone (250g)
    sok z 1/2 limonki
    1 banan

    Ponadto: 50g jagód leśnych
    6 łyżeczek nutelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffinki szpinakowe z kremem bananowym i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i odciśnięte liście szpinaku miksujemy z cukrem, jajkiem, olejem, mlekiem i bananem. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Łączymy do połączenia składników. W formie na muffinki układamy papilotki i napełniamy je do połowy. Dajemy po pół łyżeczki nutelli i ponownie przykrywamy ciastem szpinakowym. Muffinki pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 25 minut (do suchego patyczka).
    W trakcie pieczenia przygotowujemy krem: Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder, sok z limonki, serek mascarpone, a na końcu rozgniecionego widelcem banana. Chłodzimy w lodówce. Krem nakładamy na przestudzone babeczki i dekorujemy jagodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Jagody Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować