Murzynek z budyniem i biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Margarynę przełożyć do garnka, dodać mleko, cukier i kakao, mieszając doprowadzić do zagotowania i rozpuszczenia się cukru, ostudzić.
2.Białka oddzielić od żółtek.
Do ostudzonej masy kakaowej dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
3.Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, ostrożnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem , wylać ciasto i
piec w 180 stop przez ok.30 minut.
4.Ciasto przekroić na połowę wzdłuż.
5.MASA BUDYNIOWA
Odlać szklankę mleka, pozostałe mleko przelać do rondla, dodać cukier, zagotować.
6.W odlanej szklance mleka, rozmieszać proszek budyniowy z mąkę, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko, mieszając zagotować, ostudzić.
7.Margarynę rozetrzeć, dodawać po łyżce zimnego budyniu, utrzeć .
8.PRZEŁOŻENIE CIASTA
Na pierwszą część ciasta wyłożyć połowę masy budyniowej.
9.Biszkopty ułożyć na masie, wyłożyć resztę masy.
10.Przykryć drugą częścią ciasta.
11.Polać ciasto polewą i posypać wiórkami kokosowymi
Komentarze