Murzynek z sezamem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dawny dobry murzynek z kremem.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto
    25 dag margaryny
    50 ml wody
    50 ml mleka
    1,5 szklanki cukru
    3 jajka
    2 pełne łyżki kakao
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    55 g sezamu
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej

    Masa
    25 dag zmielonego sera białego
    1 pełna łyżka miodu prawdziwego
    2 łyżki syropu klonowego
    zapach waniliowy
    suszona żurawina

Murzynek z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, margarynę , kakao , kawę , wodę i mleko podgrzać aby połączyły się wszystkie składniki. Mieszając gotować ok. 3-4 minuty. Ostudzić. 6 łyzek odlać na polewę.
    Ser zmielić ,rozgnieść , lub przecisnąć przez praskę. Dodać miód , syrop klonowy zapach waniliowy ( można dosypać cukier waniliowy, jak ktoś woli słodsze).
    Wymieszać robotem, potem dodać namoczoną żurawinę.

    Do wystudzonej masy kakaowej dodawać po jednym jajku stale mieszając, mąkę i proszek do pieczenia.
    Tortownicę : 22 X 22 cm. wysmarować margaryną i posypać ok. 1/2 częścią sezamu.
    Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w 180 C ok. 30-40 minut.
    Czekamy aż ciasto ostygnie.

    Po ostudzeniu przecinamy ciasto na pół przekładamy masą serową z żurawiną.
    Przykrywamy ciasto drugą połówką i polewamy polewą .
    Pozostały sezam prażymy na suchej patelni i już chłodnym posypujemy polewę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy