Murzynek przekładany kremem śmietanowym i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotowujemy i studzimy. Następnie dodajemy 6 żółtek, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko mieszamy łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy. Z białek ubijamy na sztywno pianę (można dodać szczyptę soli), którą dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do formy i pieczemy 50 minut w 170 stopniach.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.
2.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Serek mascarpone miksujemy i dodajemy do niego ubitą śmietankę, delikatnie mieszając. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie żelatynę łączymy z 1 łyżką masy śmietankowej, po czym dodajemy do pozostałej masy i jak najszybciej wszystko razem mieszamy.
3.Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy wodę i olej. Wszystko wkładamy do małego garnuszka. Z kolei garnuszek stawiamy na większym garnku z gorącą wodą tak, żeby nie dotykał do wody. Poczekać, aż czekolada się rozpuści, dokładnie wymieszać i trochę przestudzić.
4.Ciasto przekroić na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy i polewamy polewą czekoladową (tylko tyle, żeby utworzyła się cienka warstwa). Następnie wstawiamy do zamrażalnika na 15 minut. Gdy polewa dobrze zastygnie, wyjmujemy i smarujemy pozostałą masą. Przykrywamy drugim plackiem. Całość oblać pozostałą polewą czekoladową i wstawić do lodówki. Ciasto najlepsze jest następnego dnia.
Komentarze