Murzynek przekładany kremem śmietanowym i polewą czekoladową

4.5 (167 ocen)

  • 3 godz.

Uczta dla podniebienia, nie skończy się na jednym kawałku

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 szklanki mąki
    1,5 kostki margaryny
    3/4 szklanki wody
    2 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    Masa:
    500 ml śmietany kremówki 36%
    4,5 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    250 g serka mascarpone
    3 łyżeczki żelatyny
    Polewa:
    200 g czekolady mlecznej
    1 łyżka oleju
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Murzynek przekładany kremem śmietanowym i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotowujemy i studzimy. Następnie dodajemy 6 żółtek, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko mieszamy łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy. Z białek ubijamy na sztywno pianę (można dodać szczyptę soli), którą dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do formy i pieczemy 50 minut w 170 stopniach.
    Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.
  • 2. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Serek mascarpone miksujemy i dodajemy do niego ubitą śmietankę, delikatnie mieszając. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie żelatynę łączymy z 1 łyżką masy śmietankowej, po czym dodajemy do pozostałej masy i jak najszybciej wszystko razem mieszamy.
  • 3. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy wodę i olej. Wszystko wkładamy do małego garnuszka. Z kolei garnuszek stawiamy na większym garnku z gorącą wodą tak, żeby nie dotykał do wody. Poczekać, aż czekolada się rozpuści, dokładnie wymieszać i trochę przestudzić.
  • 4. Ciasto przekroić na dwa placki. Dolny placek smarujemy połową masy i polewamy polewą czekoladową (tylko tyle, żeby utworzyła się cienka warstwa). Następnie wstawiamy do zamrażalnika na 15 minut. Gdy polewa dobrze zastygnie, wyjmujemy i smarujemy pozostałą masą. Przykrywamy drugim plackiem. Całość oblać pozostałą polewą czekoladową i wstawić do lodówki. Ciasto najlepsze jest następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować