Mus jabłkowy do szarlotki

4.5 (173 ocen)

  • 35 min

U mnie w domku,też kochamy jabłkowe przetwory:dżemy,musyi,które wykorzystujemy potem do szarlotki.

  • 35 min

Składniki:

  • 2,5 kg jabłek , obranych
    200 g cukru
    1/2 łyzeczki cynamonu
    1 opakowanie cukru waniliowego
    sok z 1 cytryny (jeżeli jabłka będą słodkie)
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Mus jabłkowy do szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Obrane jabłka trzemy na tarce o dużych oczkach .
  • 2. Starte jabłka wkładamy do garnka , dodajemy cukier i cukier waniliowy,prażymy na małym ogniu do momentu całkowitego rozgotowania się jabłek i częściowego odparowania soku .
  • 3. Prażymy około 5 min ,dodajemy cynamon i jeżeli jest taka potrzeba -sok z cytryny.
  • 4. Jabłka przekładamy do słoików i pasteryzujemy .W garnku ustawiamy słoiki tak ,aby się ze sobą nie stykały .Gotujemy na małym ogniu mniej więcej 6 min od momentu zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować