Czy jest ktoś kto nie lubi czekolady? Jeśli lubicie czekoladę i nie boicie się testować nowych czasami niespodziewanych połączeń i smaków to ten deser jest dla was. MIstrz włoskiej kuchni D`Acampo poleca :)
60 min
Składniki:
3 tabliczki białej czekolady
300 ml śmietany kremówki
1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Pół małego pęczka mięty
Mus z białej czekolady z pieprzem z nutką mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuszczamy na parze. Gdy czekolada się rozpuści, odstawiamy na bok aby chwilę przestygła. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej mielony pieprz i drobno posiekaną miętę, delikatnie wszystko mieszamy. Przestudzoną czekoladę dodajemy pomału do ubitej śmietany i delikatnie łączymy ze sobą.
Tak przygotowany mus przekładamy do kieliszków (od szampana lub wina) i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę aby mięta i pieprz oddały swój aromat, a czekolada ze śmietaną zdążyły stężeć.
Życzę wszystkim odważnym przyjemnych doznań smakowych
Komentarze