Mus z jajek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealna przystawka na świąteczny stół.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 żółtka
    5 jajek
    300g śmietany kremówki
    10 dkg parmezanu tartego
    2 łyżki płatków migdałowych
    1 łyżka masła
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    natka rzeżuchy
    pieprz,sól

Mus z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski, dodać żółtka zmiksować na puszysto , parmezan i śmietanę. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Dokładnie wymieszać Formę z kominkiem do babek wysmarować masłem . Gotowy mus wlać do formy. Przygotować głębszą blaszkę do pieczenia, napełnić gorącą wodą do połowy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po kilku minutach ustawić w niej formę z musem. Piec około 40 min. Po upieczeniu wyłożyć na talerz udekorować natką rzeżuchy i uprażonymi migdałami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy