Muszle nadziewane farszem mięsno-warzywnym

4.5 (161 ocen)

Pyszne i pożywne danie

Składniki:

  • Makaron duże muszle
    1/2 kg mięsa mielonego
    1 cebula
    łyżka oleju
    1 1/2 szkl.mrożonego groszku z marchewką
    kilka różyczek kalafiora
    1,5 łyżki przecieru pomidorowego
    5 -8 dag sera żółtego startego na grubych oczkach
    sól,pieprz,zioła prowansalskie
    Sos:
    5 dag fety,
    3/4 szkl. soku pomidorowego
    łyżeczka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok Zapiekanki Ser

Muszle nadziewane farszem mięsno-warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al"dente w osolonej wodzie,przestudzić.
    Cebulę pokroić w kosteczkę zeszklić na oleju,dodać mięso i przesmażyć ok,10 minut ciągle mieszając.
    Jednocześnie ugotować (osobno)marchewkę z groszkiem i kalafior.
    Dodać do mięsa koncentrat i kilka łyżek wody i dusić chwilę pod przykryciem.
    Dodać warzywa,(kalafior pokroić w drobną kostkę),wymieszać i przyprawić solą,pieprzem i ziołami.
  • muszle przed pieczeniem 2. Składniki sosu zmiksować blenderem,2/3 wylać do naczynia żaroodpornego.
    Muszle nadziać farszem,ułożyć na sosie,polać resztą sosu,posypać tartym serem.
  • muszle zapieczone 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na kilka minut tylko tyle,aby ser się roztopił.Gotowe.

Porady

Kalafiora można zastąpić brokułem lub pominąć. Ta ilość farszu wystarcza do nadziania 20 dużych muszli. Aby muszle się nie rozpadły podczas gotowania po wrzuceniu na wrzątek od razu delikatnie mieszamy,gotujemy na średnim ogniu ok 5 minut,a potem wyłączamy gaz i trzymamy pod przykryciem do miękkości.Wyjmujemy delikatnie po jednej łyżką cedzakową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Sery Sok pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować