Nadziewana plecionka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, do którego wlać 1/2 szkl. mleka, do tego pokruszyć drożdże, dodać cukier, zbierając z boków mąkę zarobić zaczyn pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę składników, zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.
Farsz:
Na patelni rozgrzać 3łyżki oleju, podsmażyć cebule, następnie dodać mięso usmażyć. Do mięsa dodać pieczarki (pokrojone w dość duże kawałki), na koniec paprykę, smażyć do wyparowania całej wody. Całość wystudzić, dodać ser, bułkę tartą, doprawić przyprawami. Ciasto podzielić na dwie równe części, uformować owal. Całość wykonania pokazana jest za pomocą zdjęć. Plecionki przed włożeniem do pieca należy posmarować roztrzepanym jajem, piec ok. 50min w 180*C.
Komentarze