Przepyszne i sycące danie z wykorzystaniem naleśników. Miałam ochotę na cannelloni, ale zabrakło mi makaronu, usmażyłam więc kilka naleśników ;)
Składniki:
Naleśniki:
100 g mąki pszennej
250 g wody
2 jajka
Szczypta soli
Farsz:
1 cebula
1 duża czerwona papryka
1 łodyga selera naciowego
1 pierś z kurczaka
200 g ugotowanej czerwonej fasoli
100 g sera żółtego (radamera)
Sól i pieprz do smaku
1 czubata łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem
1 łyżeczka ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżki oleju
Na wierzch:
100 g śmietanki 30%
50 g sera żółtego
Naleśnikowe cannelloni z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ciasto na naleśniki zmiksować, odstawić na pół godziny. Następnie usmażyć cienkie naleśniki, na gorącej patelni bez dodatku tłuszczu.
W międzyczasie przygotować farsz. Cebulę i paprykę pokroić i wrzucić do rondla. Dodać łyżkę oleju. Przesmażyć. Dodać posiekaną łodygę selera. Smażyć na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Zdjąć na talerz.
Następnie wrzucić na patelnię z drugą łyżką oleju pokrojonego w kostkę kurczaka. Posypać solą i papryką. Usmażyć. Dodać warzywa. Wrzucić fasolę. Dusić razem 5 minut. doprawić solą, pieprzem, suszonymi pomidorami, papryką słodką i wędzoną oraz ziołami. Przestudzić.
Dodać żółty tarty ser i wymieszać.
Na każdego naleśnika nałożyć czubatą łyżkę farszu, zwijać w rulony i układać w naczyniu żaroodpornym.
Naleśniki polać śmietanką, posypać tartym serem. Zapiekać 15 minut w 190 stopniach
Komentarze