Naleśniki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski, ubić mikserem i odstawić na 30 min .aby odpoczęła mąka. Rozgrzać patelnię do naleśników o średnicy 24 cm i smażyć kolejno cienkie naleśniki na złoty kolor, przestudzić. Z porcji ciasta otrzymamy 10 szt naleśników.
2.
Śmietanę podgrzać, rozpuścić w niej połamane czekolady ,przestudzić
3.Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę.Zimną czekoladową śmietanę ubić na sztywno z śmietan fix,delikatnie połączyć z serkiem waniliowym, wsypać brzoskwinie i delikatnie wymieszać.
4.
Na każdy naleśnik nałożyć porcję czekoladowo serowej masy i zwinąć jak gołąbki
5.
Wstawić do lodówki do schłodzenia.
6. Przygotować sos.
W garnku zagotować mleko z cukrem, cukrem waniliowym i połamaną białą czekoladą.Całość gotować mieszając na wolnym ogniu około 10 - 15 min.Żółtka roztrzepać z niewielką ilością gorącego sosu i przez sito wlewać powoli do pozostałego sosu,wymieszać i chwilę podgrzewać, przestudzić mieszając.Do zimnego sosu wlać powoli spirytus, dokładnie wymieszać.
7.Na talerzu lub półmisku ułożyć naleśniki, polać sosem, ozdobić owocami w/g uznania i posypać tartą czekoladą.
Porady
Taki sos najlepiej przygotować dzień wcześniej Można też przelać go do butelki i trzymać w chłodnym miejscu,będziemy mieli wspaniały sos do innych deserów i lodów.
Komentarze