Naleśniki z twarogiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moje ulubione danie z dzieciństwa, a teraz mojej córki.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: mąka pszenna ok. 0,4 kg
    szczypta soli
    jaja 4
    mleko, ok. 300 ml
    Nadzienie: twaróg mielony, ok. 30-40 dag
    jaja 4
    cukier (+ ewentualnie cukier waniliowy do smaku )
    olej do smażenia

Naleśniki z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Stos usmażonych naleśników. 1. Przygotować ciasto: żółtka rozmącić z mlekiem, miksując dodawać mąkę (ciasto ma być w miarę rzadkie). Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki.
  • Zawinięte naleśniki z twarogiem. 2. Twaróg utrzeć z cukrem i żółtkami na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do twarogu, wymieszać. Na każdy naleśnik wyłożyć porcję masy twarogowej, zawinąć, obsmażać na złoty kolor z obu stron. Podawać gorące np. z bitą śmietaną lub sosem owocowym (np. truskawkowym).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy