Moje ulubione danie z dzieciństwa, a teraz mojej córki.
60 min
Składniki:
Ciasto: mąka pszenna ok. 0,4 kg
szczypta soli
jaja 4
mleko, ok. 300 ml
Nadzienie: twaróg mielony, ok. 30-40 dag
jaja 4
cukier (+ ewentualnie cukier waniliowy do smaku )
olej do smażenia
Naleśniki z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto: żółtka rozmącić z mlekiem, miksując dodawać mąkę (ciasto ma być w miarę rzadkie). Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Smażyć cienkie naleśniki.
2.Twaróg utrzeć z cukrem i żółtkami na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do twarogu, wymieszać. Na każdy naleśnik wyłożyć porcję masy twarogowej, zawinąć, obsmażać na złoty kolor z obu stron. Podawać gorące np. z bitą śmietaną lub sosem owocowym (np. truskawkowym).
Komentarze