Naleśniki z jabłkami

4.5 (165 ocen)

Pyszne danie, które każdemu poprawi humor.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej,

    1 łyżeczka cukru

    1 szklanka gazowanej wody,

    1 szklanka mleka,

    2 jajka

    farsz:

    ¾ kg jabłek

    2 łyżki cukru,

    1 cukier waniliowy,
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednego naczynia wsypać mąkę, sól, cukier, gazowaną wodę, mleko, jajka. Wyrabiać ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.
  • 2. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy je do garnka, podlewamy małą ilością wody ( 4 łyżki), wsypujemy cukier, cukier waniliowy i dusimy na małym ogniu ( aż jabłka będą miękkie – 15 minut ), mieszając od czasu do czasu.
  • 3. Na patelni smażymy cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem (ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

    Następnie na każdy naleśnik nakładamy farsz z jabłek i zawijamy. Naleśniki posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub innym dodatkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować