WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 1-2
Składniki na naleśniki:
około 3/4 szklanki mąki,
250 ml mleka,
2 jajka,
2 łyżki cukru,
szczypta soli,
łyżka oleju.
Składniki na masę jeżynową:
350 g jogurtu naturalnego,
250 g mascarpone,
125 g jeżyn,
2 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo:
200 g śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
100 g borówek,
kilka czereśni do dekoracji,
płatki migdałów.
Naleśniki z masą jeżynowo-kremową, bitą śmietaną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta łączę, smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Studzę.
Przygotowuję masę do naleśników: dokładnie miksuję jogurt, mascarpone, jeżyny i cukier. Następnie chłodzę w lodówce.
Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
Naleśniki smaruję przygotowaną masą, zwijam w rulony, układam na talerzu. Wierzch smaruję ubitą śmietaną, całość posypuję borówkami i płatkami migdałów. Dekoruję czereśniami.
Komentarze