Naleśniki zapiekane z warzywami

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

Naleśniki mogę jeść w każdej postaci. Uwielbiam je dlatego lubię z nimi coś "pokombinować".

  • 60 min

Składniki:

  • Na 10 naleśników:

    Ciasto:
    250ml mleka 3.2%
    200g mąki pszennej (ok 1 szklanka)
    2 jajka
    70ml oleju rzepakowego (1/4 szklanki)
    125ml wody mineralnej niegazowanej (1/2 szklanki)
    szczypta soli

    Nadzienie:
    30 dkg żółtej fasolki szparagowej
    2 czerwone papryki
    2 żółte papryki
    1 cebula
    10 pieczarek
    2 małe piersi z kurczaka (opcjonalnie)
    sól, pieprz do smaku
    2 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    10 łyżeczek sosu ajvar (paprykowo-bakłażanowy)
    20 dkg sera żółtego w kawałku
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki zapiekane z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażymy naleśniki 1. Składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Odstawiamy na ok 15 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki.
  • Warzywa dusimy na patelni 2. Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 15 minut. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z odrobiną pieprzu i soli. Do mięsa dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy na małym ogniu. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz odcedzoną fasolkę szparagową. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Naleśniki smarujemy sosem i nakładamy farsz 3. Każdy naleśnik smarujemy łyżeczką ajvaru, na środek nakładamy farsz i zwijamy boki do środka. Przekładamy na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia i obficie posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy ok 10 minut w temp. 200st C.

Porady

Tak przygotowane naleśniki najlepiej podawać z pikantnym ketchupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Papryka Sery Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować