Smak i jakość tej nalewki w dużym stopniu zależy od jakości truskawek, które użyjemy do jej przygotowania. Muszą być słodkie i aromatyczne, najlepiej z przydomowego ogródka lub upraw ekologicznych.
30 min
Dla 1 osoby
Składniki:
truskawki - 1 kg
cukier - 1 szk.
wódka - 750 ml
cytryna duża - 1 szt.
Nalewka truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z dokładnie umytych truskawek usunąć szypułki. Osuszone na ręczniku papierowym truskawki włożyć do słoja i zasypać cukrem. Słój ustawić na słońcu, w ciepłym miejscu na 24 godziny. Należy nim od czasu do czasu wstrząsać, aby łatwiej cukier mógł się rozpuścić.
2.Następnie do truskawek w soku dolać wódkę, zakręcić słój i odstawić na 5 tygodni do piwnicy.
3.Po upływie pięciu tygodni zlać nalewkę, dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Następnie przefiltrować i rozlać do butelek.
4.Nalewkę odstawić do piwnicy na kolejne minimum 5 tygodni, ale oczywiście z każdym tygodniem jest smaczniejsza.
Komentarze