4.43 (166 ocen)
Porady
Nalewkę długo się robi, ale na efekt warto czekać. Smaczna, aromatyczna, półsłodka. Kolor, jeśli ktoś lubi ciemny można wzmocnić sokiem z aronii lub wiśni. Ale ten, który jest, także ma piękną barwę. Dla smakoszy przypraw proponuję dodać laskę wanilii, ziarenka kardamonu oraz goździki. Nalewka zawsze jest bardziej wyrazista, po co najmniej rocznym leżakowaniu w chłodnym miejscu. Do filtrowania używam sączków do kawy lub waty. Aby nalewka była klarowna, należy przefiltrować kilka razy całość. Moc nalewki zależy od % alkoholu, im mocniejszy, tym nasz napój bardziej wyrazistszy. Słabszy alkohol używamy do nalewek wytrawnych. Dla amatorów słodkiej nalewki proponuję dodać nieco miodu wielokwiatowego. Z tej proporcji wychodzi 4 butelki 0,5 l. Czas przygotowania jest podany- bez leżakowania. Czerwona porzeczka ma własności zdrowotne. Zawiera w sobie: witaminy, związki mineralne, pektyny, aminokwasy, kumarynę, enzymy. Sok z porzeczki, odstawiony na miesiąc ma sfermentować, bez obawy o ciąg dalszy.
Komentarze