Napita golonka z kiszoną kapustą

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Mega rozgrzewające danie, tłuste i kaloryczne, ale jakże pyszne... Pachnące piwem i przyprawami, w sam raz na jesienną chandrę dla każdego faceta...

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • GOLONKA:
    - przednia golonka (1 duża sztuka): 1.5 kilograma
    - piwo: 0.5 litra
    - cebula: 1 sztuka
    - marchew: 3 sztuki
    - korzeń pietruszki: 1 sztuka
    - seler: 0.5 sztuki
    - por: 0.5 sztuki
    - listek laurowy: 2 sztuki
    - ziele angielskie: 4 sztuki
    - ziele jałowca: 4 sztuki
    - pieprz czarny w ziarnach: 4 sztuki
    - bulion warzywny: 0.5 litra
    - sól: 1 łyżeczka
    SOS:
    - bulion z gotowanej golonki: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 1 łyżeczka
    - śmietanka 30%: 50 mililitrów
    - pieprz czarny: 1 szczypta
    KAPUSTA:
    - Kiszona kapusta: 0.5 kilograma
    - smalec: 1 łyżka
    - cebula: 1 sztuka
    - listek laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 4 sztuki
    - ziele jałowca: 4 sztuki
    - ziarna kolendry: 0.25 łyżeczki
    - kminek: 0.25 łyżeczki
    - marchew (starta na tarce): 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Napita golonka z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa do gotowania golonki myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, jeśli jest taka potrzeba (wszystko zależy od wielkości garnka, w którym zamierzamy gotować golonkę), wkładamy do garnka, w którym umieszczamy również umytą golonkę. Wlewamy piwo, wystudzony bulion, dodajemy przyprawy, smakujemy, czy jest wystarczająco słone, jeśli nie, to dodajemy sól, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kilka godzin. Zarówno warzywa, jak i golonka powinny być przykryte w całości zalewą.

    U mnie golonka nocowała w zalewie.
  • 2. Następnie gotujemy ją na wolnym ogniu około 2,5 godziny, aż mięso będzie mięciutkie. Studzimy w zalewie, natępnie wyjmujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekranika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy do momentu zrumienienia się skórki. W razie konieczności obracamy golonkę, aby skórka zrumieniła się ze wszystkich stron. W trakcie pieczenia polewamy piwem.
  • 3. Z wywaru z golonki odmierzamy 1,5 szklanki, gotujemy około 30 minut aż zostanie nam 1 szklanka, którą zagęszczamy łyżeczką mąki rozmieszaną wcześniej z odrobiną wywaru. Dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • 4. W trakcie gotowania golonki przygotowujemy kapustę zasmażaną.

    Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na smalcu do zrumienienia, dodajemy przyprawy i smażymy minutę, a następnie dodajemy kapustę i startą marchew. Gotujemy około 40 minut, aż kapust będzie miękka. Jeśli kapusta jest sucha, należy podlać ją odrobiną wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Kapustę rozkładamy na talerzu, na środku umieszczamy golonkę, podajemy z sosem oraz musztardą i ... piwem, oczywiście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Golonki Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować