Napoleonka-ciastko z budyniem

4.49 (144 ocen)

  • 3 godz. 20 min

NAPOLEONKA, to jedno z moich ulubionych ciastek z budyniowym kremem.Przepis pochodzi z mojego zeszytu z wypiekami, który prowadziłam gdy byłam nastolatką. Domowe, szybkie ciasto francuskie, które potrafi zrobić każdy.Zawsze wychodzi i nie musimy czekać 12 godzin tak, jak w niektórych przepisach.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:(blaszka 30/35 cm)(czas przygotowania 70 minut + 2 godziny oczekiwania)
    CIASTO:

    300-350 g mąki pszennej
    250 g zimnego masła
    1 żółtko
    1 łyżka soku z cytryny
    szczypta soli
    ok.125 ml letniej wody

    KREM:

    1 l mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    8 łyżek cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    cukier waniliowy
    125 g miękkiego masła
    Dodatkowo cukier puder do posypania ciastka.









Wystaw ocenę:

4.49 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoleonka

Napoleonka-ciastko z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować 3 szklanki mleka z cukrem. W jednej szklance mleka rozprowadzić proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Połączyć z gorącym mlekiem, zagotować.
    Przykryć folią tak, aby dotykała powierzchni budyniu (zapobiegnie to powstawania skórki). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny zmiksować z kawałkami miękkiego masła. Gotowym kremem przełożyć francuskie ciasto.
  • image-0xk5ndn 2. Kruche ciasto:
    Posiekać zimne masło z połową mąki i zgnieść na kruche, gładkie ciasto.
    Gotowe schłodzić przez 30 minut w lodówce.
    Ciasto kluskowe:
    Do miski wsypać pozostałą mąkę, sól. Dodać żółtko, sok z cytryny i wlać letnią wodę.
    Wyrobić wolne ciasto kluskowe. Powinno być elastyczne i dość miękkie ale nie lepiące się (w razie konieczności dosypać mąki).
  • image-1jm9ho4 3. Rozwałkować na duży kwadrat. Ciasto z masłem lekko rozwałkować i ułożyć na kwadratowy placek, zakładając zbywające boki do środka. Złożyć jak kopertę, rozwałkować po raz kolejny na kwadrat i jeszcze raz złożyć jak kopertę. Powtórzyć jeszcze dwa razy. Podzielić na dwie, jednakowe porcje. Każdą rozwałkować na wielkość naszej blaszki.

    Piec w nagrzanym piekarniku w 190'C przez 15-20 minut na złoty kolor.
  • image-0gsuqry 4. Francuskie blaty schłodzić i przełożyć kremem. Wierzchnią stroną do środka. Całość posypać cukrem pudrem. Pozostawić w chłodnym miejscu na ok. dwie godziny do dokładnego zastygnięcia. Najlepiej w lodówce. Przed podaniem pokroić ostrym nożem na jednakowe kwadraty. Mi wyszło 20 porcji.
    Smacznego!
    Serdecznie zapraszam do polubienia Esmeraldy na facebooku
    www.facebook.pl/EsmeraldaZeSmakiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować