Jeden z naszych znajomych zamawiając kiedyś pierogi swojskie i meksykańskie. Zażartował z panią przyjmującą zamówienie, że poprosi "nergale". Na pudełku z dostarczonymi pierogami widniała owa nazwa:)
Nergale po meksykańsku - diabelskie pierogi prosto z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i wrzucić całą zawartość mieszanki meksykańskiej Frosta i odcedzoną z zalewy kukurydzę. Smażyć ok. 10-15 minut do całkowitego odparowania płynu. Na drugiej patelni na 1 łyżce oleju podsmażyć drobno pokrojony (1 cm kostki) filet z kurczaka, doprawiając go solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Tak samo doprawić farsz. Wymieszać warzywa z kurczakiem i żółtkami.
2.Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, roztopione masło i wymieszać drewnianą łyżką. Wbić jajko, dodać 5 łyżek zimnej wody, wymieszać i wyłożyć ciasto na blat. Przez około 10 min. wyrabiać elastyczne ciasto, podsypując ewentualnie mąką.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i miseczką średnicy 15 cm wycinać kółka. Nakładać po 2 łyżki farszu, zlepiać brzegi bardzo dokładnie palcami. Nożyczkami wyciąć ząbki i ponownie bardzo dobrze zlepić, wyostrzając ząbki, tak by farsz nie miał prawa wypłynąć:)
Gotowe posmarować lekko ubitym białkiem i posypać płatkami papryki chili. Umieścić w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 40 minut na złocisty kolor.
3.Ząbki zwilżyć wodą i zamaczać w słodkiej papryce. Podawać z pikantnym sosem, np sambal oelek - dla miłośników mocnych wrażeń lub dla złagodzenia z kwaśną śmietaną.
Najlepsze od razu po upieczeniu, na ciepło. Zimne można odgrzewać.
Komentarze