Ciasto niby 3bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka i płatki kruszymy na drobno (np.wałkiem),dodajemy Inkę i dzielimy na dwie nierówne porcje.Mniejszą odkładamy na później.Rozpuszczamy olej kokosowy i wlewamy połowę do większej porcji ciastek.Drugą połowę oleju odstawiamy na pużniej.Łączymy ciastka z olejem.Blaszkę (24x28) wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciastka.Wyrównujemy dociskając do dna i wkładamy do lodówki na ok.30 min.
2.Na zastygnięty spód ciasta rozsmarowujemy masę kajmakowową i wykładamy biszkopty(resztę kruszymy i dodajemy do pozostawionych ciastek).Wkładamy ponownie do lodówki na 30 min.
3.Gotujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu+ dodajemy do proszku budyniowego łyżkę mąki.Do gorącego budyniu dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy(trochę czasu to potrwa ok.10 min)-zostawiamy do ostygnięcia.Gdy będzie ledwo ciepły rozsmarowujemy na cieście, na to rozsypujemy pozostałe ciastka wymieszane z pozostałym olejem kokosowym i znowu do lodówki na 30 min.
4.Żelatynę rozpuścić w pół szkl gorącej wody.Zostawić do ostygnięcia.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem,dodać kawę w proszku i dokładnie wymieszać.Wlać ostudzoną żelatynę i wyłożyć na ciasto.Wierzch udekorować startą czekoladą i Inką.
Komentarze