Nigiri sushi z krewetką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ryz do sushi : Ryż płuczemy w zimnej wodzie, aż woda będzie czysta. Zalewamy 4 szklankami wody i gotujemy, aż wsiąknie całą wodę. Zdejmujemy z gazu i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut żeby doszedł . Przygotowujemy zaprawę – 2 łyżki octu ryżowego, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, podgrzewamy do rozpuszczenia na patelni. Studzimy. Ryż rozkładamy równomiernie drewnianą łyżką na płaskiej tacy, czy talerzach pozostawiamy tak do ostygnięcia. Skrapiamy gotową zaprawą i mieszamy dokładnie.
2.Krewetki nadziewamy na patyczki/wykałaczki tak by się nie zwinęły. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Osączamy i usuwamy pancerzyki, nóżki it. Przecinamy w pół, tak by nie przeciąć skórki. Z ryżu robimy wałeczek, nakładamy odrobinę wasabi i dociskamy krewetkę.
Komentarze