Nigiri z wędzonym łososiem i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż wsypujemy na sitko o drobnych oczkach i płuczemy do momentu, gdy woda będzie czysta. Tak przygotowany ryż przesypujemy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Kiedy ryż się gotuje przygotowujemy ocet, czyli do miseczki wlewamy ocet ryżowy, gorącą wodę, wsypujemy sól i cukier. Dobrze mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do wystygnięcia.
Po upływie 15 minut zdejmujemy ryż z gazu i odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Następnie przekładamy ryż do miski, zalewamy przygotowaną wcześniej zaprawą octową. Dobrze mieszamy.
Z ryżu formujemy prostokątne kawałki, maczając palce w wodzie. Wierzch smarujemy pastą wasabi, układamy łososia i awokado. Płat nori za pomocą nożyczek tniemy w paski. Takim paskiem owijamy przygotowane kawałki ryżu z łososiem i awokado. Gotowe.
Komentarze