Norweski deser wiśniowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Deser jest bardzo delikatny i dietetyczny.

  • 30 min

Składniki:

  • woda -1 szklanka
    syrop z wiśni 1- szklanka
    grysik- 60 g
    mleko- 1 szklanka
    jajko -1 sztuka
    cukier -1 łyżka
    cukier waniliowy -1 łyżka
    mąka kukurydziana -0.5 łyżki

Norweski deser wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • deser norweski 1. Do garnka wlewamy wodę i syrop wiśniowy. Gotujemy. Następnie dodajemy kasze mannę i gotujemy około 7 minut. Gotową masę ucieramy mikserem.
  • deser norweski 2. Nakładamy wiśniową kaszkę do lampek lub salaterek.
  • deser norweski 3. Na wierzch przyrządzamy krem waniliowy z jajka, cukru, mleka oraz mączki kukurydzianej. Ubijamy. Na różową masę wykładamy waniliową. Ozdabiamy wiśnią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Ci ten przepis, wypróbuj też inne dania kuchni norweskiej. 

Komentarze

Podobne przepisy