Nutella ze sliwek trochę inaczej

4.5 (141 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

ciekawy smak

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg mocno dojrzałych śliwek
    1 niepełna szklanka cukru trzcinowego
    1/2 szklanki drobno zmielonych orzechów laskowych
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    2 pełne łyżki kakao
    4 łyżki koniaku (jeśli robimy dla dzieci-koniak pomijamy)
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Nutella ze sliwek trochę inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szerokiego garnka z grubym dnem- wlać kilka łyżek wody i chwilę ją pogotować. Dzięki temu zabiegowi-śliwki nie będą przywierać tak bardzo do dna podczas smażenia.
    Dodać wypestkowane śliwki i smażyć na wolnym ogniu około pół godziny.
    Często mieszać by nie przypalić.
    Dodać cukier i smażyć kolejne 10-15 minut.
    Wsypać zmielone na proszek orzechy, kakao i połamaną czekoladę.
    Wlać koniak.
    Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
    Zmiksować. Przelać do małych słoiczków i krótko pasteryzować. PYCHA!!!
    Przepis mam od Helenki P.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować