Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak

4.51 (164 ocen)

Rabo de toro - ogon byka należy do hiszpańskich przysmaków. Legenda głosi - jeżeli młodemu Hiszpanowi uda się podczas korridy zabić byka, żeby stać się prawdziwym mężczyzną, powinien zjeść jego ogon.

Składniki:

  • 2 kg ogon wołowy
    3 marchewki
    1 pietruszka
    2 cebule
    1 por biała część
    5 ząbków czosnku
    1 butelka wino czerwone
    vegeta
    pieprz
    mąka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogony pokroić na 4-5 cm kawałki. Oczyścić ze zbędnego tłuszczu. Warzywa pokroić w plasterki.
    Pokrojone ogony ułożyć w szklanym naczyniu, dodać pokrojone warzywa i ząbki czosnku. Zalać butelką czerwonego wina. Ogony powinny być zakryte. Odstawić na 24 godziny.
    Ogony wyjąć z marynaty, osuszyć, posypać przyprawą do dań kucharek, pieprzem, oprószyć mąką i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do brytfanny. Marynatę przecedzić. Warzywa przesmażyć na oleju pozostałym po obsmażanych ogonach i rozsypać na ogony. Całość zalać przecedzonym winem.
    Dusić w temperaturze 190 oC około 3 godziny. Po tym czasie ogony powinny być miękkie i rozpływać się w ustach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować