Rabo de toro - ogon byka należy do hiszpańskich przysmaków. Legenda głosi - jeżeli młodemu Hiszpanowi uda się podczas korridy zabić byka, żeby stać się prawdziwym mężczyzną, powinien zjeść jego ogon.
Składniki:
2 kg ogon wołowy
3 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
1 por biała część
5 ząbków czosnku
1 butelka wino czerwone
vegeta
pieprz
mąka
olej do smażenia
Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogony pokroić na 4-5 cm kawałki. Oczyścić ze zbędnego tłuszczu. Warzywa pokroić w plasterki.
Pokrojone ogony ułożyć w szklanym naczyniu, dodać pokrojone warzywa i ząbki czosnku. Zalać butelką czerwonego wina. Ogony powinny być zakryte. Odstawić na 24 godziny.
Ogony wyjąć z marynaty, osuszyć, posypać przyprawą do dań kucharek, pieprzem, oprószyć mąką i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do brytfanny. Marynatę przecedzić. Warzywa przesmażyć na oleju pozostałym po obsmażanych ogonach i rozsypać na ogony. Całość zalać przecedzonym winem.
Dusić w temperaturze 190 oC około 3 godziny. Po tym czasie ogony powinny być miękkie i rozpływać się w ustach.
Komentarze