Ogórkowa zupa - krem

0 (0 ocen)

Inna odsłona zupy ogórkowej - w postaci kremu, z dodatkiem cukinii konserwowej i curry.

Składniki:

  • 700 g obranych ziemniaków
    300 g ogórków konserwowych (korniszony)
    250 g cukinii konserwowej
    150 g obranej marchewki
    1 duża biała cebula (120g)
    3 ząbki czosnku
    3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
    1 szkalnka zalewy z ogórków
    1 i 1/3 szklanki wody
    150 g śmietany 18%
    3 łyżki oleju
    4 łyżeczki mąki kukurydzianej
    1 łyżka kminku całego
    1/3 łyżki pieprzu kolorowego ziarnistego
    1 łyżka tymianku suszonego
    1 łyżka curry
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ogórkowa zupa - krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórkowa zupa - krem 1. Cebulę i czosnek posiekać, razem z curry, kminkiem i ziarnami pieprzu umieścić w garnku - podgrzewać na rozgrzanym oleju około 5 min, mieszając.
  • Ogórkowa zupa - krem 2. Pozostałe warzywa pokroić na małe kawałki - dorzucić do zawartości garnka. Dodać tymianek, wlać bulion i zalewę z ogórków - całość doprowadzić do wrzenia. Gotować około 30 min.
  • Ogórkowa zupa - krem 3. Śmietanę, wodę i mąkę dokładnie wymieszać - wlać do gotującej się zupy. Ponownie doprowadzić do wrzenia, mieszając. Chwilę gotować. Zupę doprawić do smaku. Lekko wystudzić i zblendować.
    Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować