Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne

4.25 (203 ocen)

Jeśli macie duże ogórki i nie wiecie co z nimi zrobić to polecam ten przepis. Ogórki są przepyszne, w sam raz na kanapkę lub przekąskę do pracy.

Składniki:

  • 2 kg dużych gruntowych ogórków
    2 świeże czerwone papryki
    kilka ząbków czosnku
    1 mała wiązka świeżego koperku
    1 szklanka soli
    9 szklanek wody

    Zalewa:
    3 szklanki wody
    2,5 szklanki octu 10%
    3 szklanki cukru
    1 łyżeczka ziela angielskiego
    2 łyżeczki gorczycy
    2 liście laurowe
    szczypta pieprzu
    2 duże cebule
    2 łyżeczki kurkumy
Wystaw ocenę:

4.25 (203 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy, odcinamy ogonki, kroimy wzdłuż na plasterki. Zalewamy roztworem z 1 szklanki soli i 9 szklanek wody. Odstawiamy na ok. 3 godziny. W tym czasie ogórki zmiękną i puszczą sok.
  • 2. Przygotowujemy słoiki: do każdego dodajemy po 1 ząbku czosnku i po 1 łyżce siekanego świeżego koperku.
  • 3. Ogórki odcedzamy z zalewy solnej, Nie będzie już nam potrzebna. Układamy ogórki na stojąco w słoikach, dodajemy również po kilka pasków papryki.
  • 4. Gotujemy zalewę - wszystko razem ok. 10 minut. Gorącą zalewamy słoiki, zamykamy i pasteryzujemy ok. 5 minut.

    Po mniej więcej 4 tygodniach ogóreczki są gotowe do spożycia :) SMACZNEGO :)

Porady

Ilość kurkumy można modyfikować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować