Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy, odcinamy ogonki, kroimy wzdłuż na plasterki. Zalewamy roztworem z 1 szklanki soli i 9 szklanek wody. Odstawiamy na ok. 3 godziny. W tym czasie ogórki zmiękną i puszczą sok.
2.Przygotowujemy słoiki: do każdego dodajemy po 1 ząbku czosnku i po 1 łyżce siekanego świeżego koperku.
3. Ogórki odcedzamy z zalewy solnej, Nie będzie już nam potrzebna. Układamy ogórki na stojąco w słoikach, dodajemy również po kilka pasków papryki.
4.Gotujemy zalewę - wszystko razem ok. 10 minut. Gorącą zalewamy słoiki, zamykamy i pasteryzujemy ok. 5 minut.
Po mniej więcej 4 tygodniach ogóreczki są gotowe do spożycia :) SMACZNEGO :)
Komentarze