Ogórki małosolne "na sucho"

4.96 (158 ocen)

Na taki sposób przygotowania ogórków natknęłam się w internecie. Tu przedstawiam moją wersję, jeśli chodzi o sposób przyprawienia. Ogórki tak przygotowane mają nieco inny, łagodniejszy smak, niż tradycyjne małosolne. Zachowują też intensywny zielony kolor.

Składniki:

  • 0,5 kg małych ogórków gruntowych
    kawałek korzenia chrzanu (ok. 5-6 cm)
    4-5 gałązek koperku lub 1 łodyga kopru z baldachami
    3 duże ząbki czosnku
    2 niepełne łyżeczki soli

    1 torebka strunowa do mrożenia żywności (2-litrowa)
Wystaw ocenę:

4.96 (158 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki małosolne

Ogórki małosolne "na sucho" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy dokładnie i osuszamy. Obcinamy końcówki. Koperek płuczemy i osuszamy. Ząbki czosnku obieramy i przekrawamy wzdłuż na 4 części. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy w cienkie słupki.
  • 2. Przygotowane ogórki, czosnek i chrzan wkładamy do torebki, dodajemy sól, zamykamy torebkę i kilkakrotnie obracamy, aby równomiernie rozprowadzić wewnątrz sól. Usuwamy z torebki powietrze. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na 4-5 godzin. W tym czasie 2-3 razy mieszamy zawartość torebki.
  • 3. Po upływie 4-5 godzin wkładamy ogórki do lodówki. Po 20 godzinach ogórki nadają się do jedzenia. Można je przechowywać w lodówce 4-5 dni.

Porady

Korzeń chrzanu można zastąpić dużym liściem chrzanu, opłukanym i porwanym na mniejsze kawałki. Można dodać również łyżeczkę ziaren gorczycy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować