Ogórki małosolne z woreczka

4.39 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

idealne na wyjazd, na wakacje czy biwak

Składniki:

  • 1 kilogram ogórków gruntowych
    1 łyżka soli kamiennej
    10 cm korzenia chrzanu
    2 gałązki kopru z baldachimem
    4 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.39 (165 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki małosolne z woreczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki przełożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dobrze je opłukać i odciąć z nich końcówki. Ogórki przełożyć do woreczka z suwakiem. Posypać je solą. Chrzan i czosnek obrać. Dodać razem z pociętym koprem do ogórków. Zamknąć woreczek i wszystko razem dobrze wymieszać. Worek z ogórkami włożyć do lodówki na 5 godzin. Po tym czasie przełożyć go w ciepłe miejsce na minimum 24 godziny. Po tym czasie ogórki można już jeść. Jeżeli ktoś woli bardziej ukiszone ogórki w ciepłym miejscu należy potrzymać nieco dłużej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować