Ogórki w zalewie musztardowej ze "wściekiełką" :)

0 (0 ocen)

  • 45 min

Cudowne połączenie delikatnych ogórków, musztardy i pikantnej papryczki chilli. Trójkąt idealny!

  • 45 min

Składniki:

  • 2 kg ogórków
    1l wody
    3 płaskie łyżki soli
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka octu 10%
    3 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    płaska łyżeczka płatków chilli ( wściekiełki )
    5 łyżek dowolnej musztardy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w zalewie musztardowej ze "wściekiełką" :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ogórków
    Dokładnie myjemy i osuszamy ogórki. Następnie w dowolny sposób kroimy ogórki: w ćwiartki, talarki, lub pozostawiamy w całości i wrzucamy do słoików.
  • 2. Przygotowanie zalewamy
    Mieszany i zagotowujemy wszystkie składniki PRÓCZ musztardy. - Dodanie jej na tym etapie spowodowałoby jej zważenie.
    Po zagotowaniu zalewę studzimy. Jak zalewa będzie miała temperaturę pokojową dodajemy musztardę i mieszamy aż do rozpuszczenia.

  • 3. Na koniec wlewamy zalewę do słoików z ogórkami, wołamy mężczyznę do zakręcenia słoików i pasteryzujemy 15 min. od zagotowania.
    Po pasteryzowaniu wyciągamy słoiki i stawiamy je do góry dnem aż do ostygnięcia.

    Smacznego!

Porady

Moim zdaniem najlepsza musztarda do tych ogórków to Dijon, ponieważ jest jednolita i gładka dzięki czemu nie mętnieje w słoiku ładnie się z nimi komponuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować