Ogórki w słoju - małosolne

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam takie 3-dniowe ogórki, wtedy nie są jeszcze tak mocno przekiszone i wspaniale smakują na kanapce czy w sałatce.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 1,5 kg świeżych, gruntowych ogórków (wyszły mi 2 słoiki: jeden 2 litry i drugi 1 litrowy)
    2 płaskie łyżki soli kamiennej na 1 litr wody

    Na 1 słój potrzebujemy:
    2-3 kwiatostany kopru
    3-4 ząbki czosnku
    2-3 kawałki świeżego chrzanu
    2 liście czarnej porzeczki
    2 gałązki świeżego tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ogórki w słoju - małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki namocz przez 1 godzinę w zimnej wodzie, umyj je porządnie. Do każdego słoja nałóż na spód koper, chrzan, przekrojone na pół 2 ząbki czosnku. Układaj pionowo ogórki zawsze jasnym do góry. Na górę słoja włóż koper, chrzan, czosnek, liście czarnej porzeczki i tymianku.
  • 2. Wodę przegotuj, na 1 l wody dodaj 2 płaskie łyżki soli. Wymieszaj, aż sól się dobrze rozpuści, zostaw do ostudzenia Wodę wlej do słoików z ogórkami. Wytrzyj zakrętki i górną część słoika. Zakręć i odstaw. Po 3 dniach możesz już zajadać się ogórkami małosolnymi.

Porady

Do kiszenia ogórków nadają się też liście wiśni, dębu, winogron. Można też dosypać trochę suszonego estragonu (podobno ogórki są wówczas zawsze twarde). Na ok. 1,5 kg ogórków potrzebujemy 2 słoiki, jeden 2 l i drugi 1 l.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować