Odrywane bułeczki drożdżowe z kruszonką

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

Mięciutkie bułeczki na leniwe śniadanie!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    - mąka pszenna - 500 g
    - świeże drożdże - 30 g
    - cukier - 50 g
    - letnie mleko - 250 ml
    - roztopione masło - 40 g
    - jajka - 2 szt
    - sól - 1 szczypta
    Kruszonka :
    - mąka – 3 łyżki
    - cukier – 3 łyżki
    - masło – 1 łyżka
    Dodatkowo :
    - masło do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Odrywane bułeczki drożdżowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokruszone drożdże i cukier wsypujemy do letniego mleka.

    Mieszamy i odstawiamy na 10 min.

    Mąkę przesiewamy z solą.

    Dodajemy rozbełtane jajka i zaczyn drożdżowy.

    Dokładnie wyrabiamy , po czym dodajemy rozpuszczone masło.

    Jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.

    Ciasto powinno byc miękkie i plastyczne.

    Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci ( do podwojenia objętości ).

    Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz chwilkę wyrabiamy.

    Dno średniej formy wykładamy papierem do pieczenia , a boki natłuszczamy.

    Ciasto dzielimy na kawałeczki ( ja mówię na to : ” jak się urwie ” ) i formujemy bułeczki.

    Układamy obok siebie w formie.

    Odstawiamy na ok. 20 minut.

    Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach.

    Posypujemy obficie ciasto.

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować