"oko bazyliszka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5 minut. Odsączamy.
2.Z cukinii odkrajamy 8 plastrów grubości ok. 0,5cm, resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na 10 minut.
3.Cukinię odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy ryż, roztrzepane jajko, zieloną pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku.
4.Boczne ścianki foremek do muffinek wykładamy plasterkami boczku (po 2 plasterki na sztukę), na dnie układamy po plasterku cukinii. Wypełniamy foremki farszem ryżowo - cukiniowym. Wyrównujemy powierzchnię i robimy wgłębienia, w które wkładamy połówki pomidorków koktajlowych.
5.Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze