Obiad jak w dobrej włoskiej restauracji-orginalnie z dedykacją dla smakoszy....
60 min
Składniki:
80 dag fileta okonia nilowego
30 dag makaronu spaghetti
1 łyżka soku z cytryny
20 dag marchewki
20 dag cukinii
1 cebula
80 g pasty pesto bazyliowej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
150 ml bulionu warzywnego
150 g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka przyprawy do ryb
sól himalajska do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
listki świeżej bazylii do dekoracji
Okoń nilowy na makaronie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z okonia myję osuszam ręcznikiem papierowym kroję na mniejsze kawałki,oprószam solą z każdej strony.Pieprz cytrynowy i przyprawę do ryby mieszam w małej miseczce z oliwą z oliwek,tak przygotowaną marynatą nacieram rybkę i wkładam do naczynia żaroodpornego,odstawiam na jedną godzinę do lodówki aby mięso naszło przyprawami. Rozgrzewam piekarnik do 190*c na każdym kawałku ryby kładę po małej łyżeczce bazyliowego pesto,rozsmarowuję i wkładam do piekarnika na 15-20 minut,aż ryba się upiecze.
2.Obraną marchewkę i cukinię ze skórką kroję w cienkie paseczki a cebulkę siekam w kosteczkę. W rondelku roztapiam masło wrzucam cebulkę i zrumieniam,nastepnie wlewam bulion warzywny dodaję marchewkę i duszę około 7 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszam,nastepnie dodaję paseczki cukini i duszę jeszcze około 3 minuty,doprawiam warzywa solą do smaku. Makaron wrzucam na osolony wrzątek gotuję all dente tak jak w przepisie na opakowaniu,odcedzam i goracy mieszam ze śmietaną i dodaję do warzyw mieszam rozkładam na talerze.
3.Rybkę zapieczoną z pesto podaje na makaronie.Dekoruję listkami świeżej bazylii. Serwuję z winem półwytrawnym białym.
Komentarze